0543 544 545 Bereikbaar van 08.30 – 16.30 ma/vr
HomeNLNavigatieBehandelingenLichaam › Borstprotheses vervangen of verwijderen

Borstprotheses vervangen of verwijderen

Bij een borstvergroting of –reconstructie worden borstprotheses geïmplanteerd. Het lichaam reageert hierop door dit lichaamsvreemde materiaal te omhullen met een dun laagje bindweefsel. Dit wordt ook wel kapsel genoemd. Soms trekt het kapsel samen waardoor de borsten hard, onnatuurlijk rond en soms pijnlijk worden. Vooraf is niet in te schatten bij wie dit gebeurt. Er wordt veel onderzoek gedaan naar het samentrekken van het kapsel, maar er is nog geen oorzaak of behandeling gevonden. Het samentrekken van het kapsel is een reden om de borstprotheses te vervangen of helemaal te verwijderen. In zeer zeldzame gevallen gaat een borstimplantaat kapot. Soms merkt u dit doordat er iets ‘knapt’ of omdat de borst anders aanvoelt. Een gescheurd implantaat moet altijd worden vervangen. Daarnaast is het ook mogelijk dat u na verloop van tijd terugkomt op uw beslissing voor een borstvergroting en om die reden de borstimplantaten laten verwijderen.

Behandeling
Het vervangen van de borstprotheses wordt altijd onder volledige narcose uitgevoerd. Soms kunt u dezelfde dag nog naar huis, maar in sommige gevallen adviseren wij u om één of meerdere dagen in het ziekenhuis te verblijven. Via incisies onder uw borst of naast de tepelhof worden de oude borstimplantaten verwijdert en eventueel nieuwe implantaten ingebracht, onder het borstweefsel of onder de borstspier. Als de nieuwe borstimplantaten zijn ingebracht worden de incisies gehecht. Meestal worden er ook twee dunne slangetjes (drains) aangebracht, om het wondvocht af te voeren. Deze slangetjes worden verwijderd als er bijna geen wondvocht meer uitkomt. Ten slotte krijgt u een steunverband om uw borsten te ondersteunen.

Na het vervangen of verwijderen van borstprotheses
Na de behandeling kunnen uw borsten gezwollen, pijnlijk en gespannen aanvoelen. Dit wordt na enkele dagen minder. In de eerste week na de behandeling moet u rust houden. Voor een beter en sneller herstel is het belangrijk dat er in de eerste weken na de behandeling geen spanning op uw borsten komt te staan. Ook kunt u na de behandeling minder gevoel hebben in uw tepels, of uw tepels zijn juist extra gevoelig. In de maanden na de operatie krijgt u langzaam het normale gevoel in uw tepels terug. Hoe lang dit duurt verschilt per persoon. In enkele gevallen wordt het gevoel in uw tepels niet meer zoals voor de behandeling.

Onze plastisch chirurgen doen hun uiterste best om uw borsten zoveel mogelijk gelijk te maken. Het menselijk lichaam is echter niet van nature helemaal symmetrisch. Volledige symmetrie kunnen we daarom niet garanderen. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat er altijd littekens blijven. Doordat deze meestal in een huidplooi zitten, vallen ze (bijna) niet op.

Tarieven
De behandeld specialist bespreekt met u de kosten van de behandeling.

Meer informatie
Elke ingreep brengt risico’s met zich mee. Meer informatie leest u in de informatiebrochure 'vervangen of verwijderen van borstprotheses'. Indien u nog vragen heeft kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier, info@fraaiicosmetiek.nl of 0543 54 45 45.