Spataderbehandeling
Spataderen doen zich voornamelijk voor in de benen. Hier moet het bloed van de tenen in de aderen helemaal terug kunnen stromen naar het hart. Om te voorkomen dat het bloed weer naar beneden zakt, zitten er kleppen in deze aderen. Door verschillende oorzaken kunnen de kleppen in deze ader gaan lekken. Wanneer de kleppen lekken, wordt de druk eronder groter. Hoe groter de druk, hoe wijder het bloedvat, waardoor er meer kleppen bezwijken. Na verloop van tijd worden de gevolgen zichtbaar als uitgezette, kronkelende spataderen. Spataders kunnen erg storend en belemmerend zijn.
Heeft u last van spataders en wilt u hier iets aan laten doen? Fraaii biedt verschillende behandelingen voor het verwijderen van spataderen. Het definitieve resultaat van de behandeling is pas na enkele weken tot maanden goed zichtbaar. Wanneer de ontsierende spatader is verwijderd, is de kans klein dat deze weer terugkomt. Er kunnen wel andere spataders ontstaan op andere plekken.
Sclerotherapie
Sclerotherapie is beter bekend als het ‘wegspuiten’ van spataderen. Deze methode wordt meestal toegepast bij kleinere spataderen of als nabehandeling van grotere spataderen. Hierbij wordt een vloeistof (aethoxysclerol) in de spatader gespoten, waardoor de vaatwand verkleeft. Het inspuiten is niet pijnlijk, maar kan branderig aanvoelen. Vaak zijn er meerdere prikjes nodig. Na het inspuiten krijgt u een plakkend verband om de watten op hun plaats te houden. Het is normaal dat er blauwe plekken zichtbaar zijn op de behandelde plaatsen. Na de behandeling kan de huid bruin kleuren, dit verdwijnt na enkele maanden. Op de dag van de behandeling of de dag erna kan de behandelde huid jeuken en u kunt zich rillerig voelen.
Echogeleide foamsclerotherapie
De behandeling vindt plaats in de polikliniek. U hoeft niet in het ziekenhuis te worden opgenomen. Bij echogeleide foamsclerotherapie wordt er een schuimvloeistof in de spatader gespoten die een (milde) chemische irritatie van de spataderwand veroorzaakt, waardoor deze verkleeft, verschrompeld en verdwijnt. U wordt één of enkele keren geprikt zonder verdoving. Mogelijk voelt u zich op de dag van de behandeling of de dag erna wat koortsig/grieperig. Ook kan de behandelde spatader enkele weken tot maanden pijnlijk zijn en hard aanvoelen. Dit hoort bij de behandeling en zal geleidelijk afnemen. Op de plaats van inspuiten kan uw huid lichtbruin kleuren. Dit is onschuldig en verdwijnt vanzelf na enkele weken tot maanden.
De eerste dagen na de behandeling draagt u dag en nacht een drukverband. In deze periode mag u niet douchen. Als u na enkele dagen het drukverband af doet, kunnen er blauwe of bruine plekken op het behandelde gebied verschijnen die hard en pijnlijk aanvoelen.
Als u zwanger bent of zwanger denkt te zijn, moet u dit vooraf met uw behandelaar bespreken. Bij een (eventuele) zwangerschap kan deze behandeling niet plaatsvinden.
Flebectomie
Spataders verwijderen door middel van flebectomie wordt ook wel de Müller methode genoemd. Deze methode wordt toegepast bij het verwijderen van middelgrote en grote spataders. Na een plaatselijke verdoving in de poliklinische behandelkamer, worden kleine sneetjes in de huid boven de spataderen gemaakt. Met een kleine ‘haaknaald’ wordt de ader verwijderd. De sneetjes worden dichtgeplakt met steriele pleisters en u krijgt een steunkous of drukverband, die u 2 tot 3 dagen moet dragen. De littekens die ontstaan door deze behandeling zijn nauwelijks zichtbaar.
Na de behandeling kunt u uw dagelijkse activiteiten weer met mate hervatten, afhankelijk van eventuele pijnklachten. Doorgaans heeft u weinig pijn, maar het komt voor dat het been in het begin nog wat beurs aanvoelt. Na het verwijderen van spataderen ontstaan er vaak bloeduitstortingen of harde ‘knobbeltjes’. Dit is normaal en verdwijnt vanzelf (soms na enkele maanden). Ook eventuele blaren of oppervlakkige wondjes van de hechtpleisters genezen vanzelf. Het is heel normaal wanneer u na het verwijderen van het verband blauwe plekken ziet.
Tarieven
De actuele tarieven volgen binnenkort. Heeft u vragen over de tarieven? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag.
Meer informatie
Deze behandeling wordt alleen uitgevoerd vanaf 18 jaar en elke ingreep brengt risico’s met zich mee. Meer informatie leest u in de informatiebrochures 'sclerotherapie', 'flebectomie' en 'echogeleide foamsclerotherapie'. Indien u nog vragen heeft kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier, info@fraaiicosmetiek.nl of 0543 54 45 45.